14 noiembrie, Ziua Dobrogei

La Mulți Ani, pământ străbun! Astăzi se împlinesc 139 de ani de la ziua în care Dobrogea revenit la patria-mamă. Autoritățile celebrează momentul printr-o serie de evenimente culturale.

Dobrogea, tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră, este un spațiu încărcat de istorie. Numeroasele neamuri care s-au perindat pe aici, de-a lungul secolelor, și-au lăsat amprenta și au transformat ținutul într-unul unicat.
Dobrogea este considerată o minune etnică, fiind recunoscută pentru toleranța locuitorilor săi. Aici trăiesc laolaltă, de secole: români, aromâni, bulgari, turci, tătari, ţigani, evrei, greci, armeni, ruşi, lipoveni, ucraineni.
Ziua de 14 noiembrie 1878 reprezintă o dată reper pentru istoria poporului nostru. Este ziua în care această bucată de pământ străvechi a revenit la patria-mamă, după lungi încercări.
În Proclamația către Dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea: ”Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România.
Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la acest eveniment marcant, autoritățile locale din municipiul și județul Constanța au pregătit o serie de manifestări publice punctate prin: intonarea imnului național, alocuțiuni oficialități, dans tradițional, muzică populară.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole