Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, 145 de ani de învăţământ românesc de marină

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” aniversează astăzi, 17 noiembrie, 145 de ani de la înființare.
Cu acest prilej, la sediul instituției a avut loc ceremonialul militar „145 de ani de învăţământ românesc de marină”.
Totodată, până la ora 18.00, se desfășoară o nouă ediție a Workshop-ului „Cercetare şi expertiză la Constanţa”, organizată de Asociaţia Generală a Inginerilor din România.
Aniversarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” a fost marcată miercuri și prin prezentarea volumelor „Pagini de istorie militară” – Andeea CROITORU, „Eroii neuitaţi din adâncuri, Războiul submarin în Marea” – Cdor.(r) dr. Ioan Damaschin și „De la Vedea la Marea Neagră” – Cam. fl. (r) Nicolae ŞTEFAN.
De asemenea, la ceas aniversar, comandorul prof.univ.dr. Tomasz Szubrycht, rectorul Academiei Navale din Gdynia, Polonia, a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa, iar contraamiralul de flotilă (r) dr. Vergil Chițac a primit titlul de Profesor Emerit.
Rectorul Academiei Navale din Gdynia este doctor în Ştiinţe militare, având contribuţii recunoscute la nivel internaţional în dezvoltarea învăţământului şi cercetării de marină.
Decernarea titlului de Profesor Emerit contraamiralului de flotilă (r) dr. Vergil Chițac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, reprezintă recunoașterea rezultatelor remarcabile, obținute de-a lungul carierei didactice și de cercetare științifică în domeniul ingineriei navale.
La 17 noiembrie 1872 a luat fiinţă prima instituţie de învăţământ a Marinei Militare, Şcoala Flotilei de la Galaţi, actuala Academie Navală „Mircea cel Bătrân”.
În cei 145 de ani de învăţământ de marină, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de ofițeri de marină, în noiembrie 2009 fiind evaluată de către Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior şi  obţinând calificativul „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT”.
Sursa: Comunicat Forțele Navale Române
 

Cele mai Accesate Articole