”Statut Special” pentru Transnistria

Transnistria ar putea primi ”Statut Special” din partea autorităților moldovene. Regiunea ar trebui să rămână în componența Republicii Moldova, dar cu particularitatea de a avea un președinte, un guvern și un drapel proprii.

Întâlnirea dintre Primul ministru al Republicii Moldova, Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană și Șeful Misiunii OSCE în Moldova a avut ca temă de discuție, printre altele, și inițiativa autorităților moldovene de a acorda ”Statut Special” regiunii Transnistria.
Guvernul Republicii Moldova dorește să ofere acest statut, doar dacă regiunea va rămâne în alcătuirea statului moldovean.
Propunerea Guvernului de la Chișinău se bucură și de susținerea președintelui Igor Dodon, care a declarat, săptămâna trecută, că regiunea trebuie să rămână în componența Republicii Moldova, dar cu particularitatea de a avea un președinte, un guvern și un drapel proprii.
Potrivit Premierului Pavel Filip, dintre problemele esențiale de pe agendă pot fi înșiruite: funcționarea în bune condiții a școlilor moldovenești din Transnistria cu predare în grafia latină, recunoașterea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, refacerea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, înmatricularea automobilelor transnistrene pentru accesul acestora în traficul rutier internațional.
Întrevederea a avut loc înaintea noii runde de negocieri în formatul ”5+2”, prevăzută să se deruleze, în perioada 26 – 28 noiembrie 2017, la Viena.
Negocierile dintre Chișinău și Tiraspol sunt coordonate de OSCE pentru o reglementare trainică și deplină a conflictului din Transnistria. Aceste demersuri sunt cunoscute, din anul 2005, sub denumirea de ”5+2”, întrucât la masa negocierilor participă OSCE, Rusia și Ucraina, în calitate de mediatori, și Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, în calitate de observatori.
OSCE, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, are drept obiective evitarea conflictelor, gestionarea crizelor și refacerea post-conflictuală și numără 57 de țări membre.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole