Decizia istorică a lui Donald Trump cu privire la Israel

Donald Trump va recunoaște, pe 6 decembrie, Ierusalimul drept capitală a Israelului, în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violențelor. Liderul de la Casa Albă va  solicita și pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”, a indicat un oficial al administrației sub acoperirea anonimatului, evidențiind „recunoașterea unei realități” deopotrivă istorice și contemporane.
Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 20.00, ora României, ar putea face să eșueze eforturile de pace ale consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian. Este cunoscut de altfel faptul că, orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un motiv de război pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.
Liderul de la Casa Albă dorește totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv, actuala capitală a statului Israel, la Ierusalim. Dar, pentru că noua ambasadă nu va fi gata mai înainte de câțiva ani, cel mai probabil, Trump va semna o derogare pentru a o menține la Tel Aviv, ca restul comunității internaționale.
Numeroși lideri musulmani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume.
Comunitatea internațională nu a recunoscut, de altfel, niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.
Redactor: Ramona Caba

Cele mai Accesate Articole