PSD nu merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis

Liderul social democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că PSD  nu se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni, având în vedere că rezultatul alegerilor parlamentare nu a fost încă validat.
Liviu Dragnea a apreciat că dacă ar fi acceptat invitația președintelui Iohannis de a merge la consultări pentru propunerea premierului, ar fi încălcat prevederile Constituției.
„Eu cred că, după ce fiecare deputat și senator este validat și Parlamentul este constituit, se pot face consultări și vom merge la acele consultări. Invitația care a venit acum de la Cotroceni este fundamentată pe un articol greșit din Constituția României”, a precizat Liviu Dragnea.
El a subliniat că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.
Acesta prevede că ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.
Administrația Prezidențială a anunţat, astăzi, programul consultărilor de la Cotroceni, la care au fost invitate toate formațiunile politice care au reușit să intre în Parlament, după alegerile de duminică.
PSD este așteptat, mâine, la ora 10, la Palatul Cotroceni.

Cele mai Accesate Articole