Proteste ale magistraților la Constanța

Astăzi, aproximativ 50 de procurori și judecători din Constanța au participat la o acțiune de protest, împotriva modificărilor aduse legilor justiției. Evenimentul a avut loc în fața tribunalului din municipiu.

Luni, mai mulți magistrați, judecători și procurori deopotrivă, au participat la un protest tăcut, împotriva modificărilor aduse legilor Justiției.
Cumva această manifestare publică pune sub semnul întrebării dacă separarea puterilor în stat este sau nu respectată. Suprinzător, de această data, Puterea Judiciară pare că încearcă să influențeze Puterea Legislativă, altfel decât prin mijoacele clasice de luptă.
Inițiatorul acestei acțiuni, care a avut loc simultan în toată țara, este Cristian Danileț.
Zeci de minute, magistrații constănțeni au stat în fața Tribunalului Constanța și și-au arătat public dezacordul cu privire la modificările aduse legilor justiției.
Pe lângă judecători de la Judecatoria Constanța, la protest, au fost prezenți magistrați de la curtea de apel, procurori de la parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și procurori DNA. Separarea puterilor în stat este un principiu fundamental al statului de drept și presupune o distribuire a puterii către instanțe diferite și independente. Scopul separării puterilor în stat este acela de a împiedica acumularea, deținerea sau exercitarea absolută a puterii.
Divizarea puterii poate garanta adoptarea și aplicarea corectă a legilor precum și respectarea drepturilor fundamentale ale oamenilor. În statul nostru această divizare reprezintă existența a trei puteri și anume puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecatorească.
Puterea legislativă este exercitată de către Parlament, acea instituție care reprezintă principiul suveranității poporului, este organul reprezentativ, suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea

Cele mai Accesate Articole