ONU condamnă decizia lui Trump

Decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului a fost respinsă în urma votului exprimat, joi seara, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a întrunit, joi seara, pentru a-și exprima poziția cu privire la decizia liderului de la Casa Albă. Hotărârea presedintelui american, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, a fost respinsă cu o majoritate covârșitoare de voturi.
128 de state din totalul celor 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite s-au împotrivit hotărârii liderului de la Casa Albă. Acestei majorități covârșitoare i s-au opus doar 9 țări, inclusiv Statele Unite și Israelul. De la vot s-au abținut 35 de state, printre care România, Cehia, Ungaria, Letonia, Polonia.
România susține ideea existenței a două state, respectiv Israel și Palestina, și a rezolvării conflictului în interesul ambelor țări. Statul român consideră că deblocarea procesului de pace se realizează pe calea dialogului direct.
Autoritatea Palestiniană, Liga Arabă, numeroase țări musulmane, Uniunea Europeană și Rusia și-au exprimat în termeni duri dezacordul față de hotărârea președintelui american de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului Ierusalim, precizând că zonele trebuie negociate. Statele Unite își vor muta, însă, ambasada în acest oraș.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole