Superstiții în ziua de Crăciun

Sărbătorile de iarnă atrag după o sine o serie de superstiții și tradiții bazate pe obiceiurile locale, asta pe lângă cadourile oferite de Moș Crăciun. Ce este bine și ce nu este bine să faceți dacă vreți să aveți un An Nou prosper, aflați în materialul următor.

Ziua de Crăciun sau ziua nașterii Domnului este o sărbătoare cu o importantă semnificație pentru creștini, care de-a lungul timpului a născut diferite superstiții. Vestea Nașterii Mântuitorului este anunțată de prezența colindătorilor care se duc din casă în casă pentru a anunța venirea pe lume a acestuia.
Se spune că este un semn rău dacă gazda refuză să-i primească pe colindători sau dacă ușa casei lor este încuiată, iar aceștia vor fi pedepsiți de Dumnezeu. Tradiția spune că dacă primeşti oaspeţii de Crăciun, nu trebuie să laşi femeiea să treacă prima pragul ușii, deoarece ghinionul se va abate asupra casei tale. Totodată, se mai spune că dacă primul om intrat în casă de Crăciun este bărbat înseamnă bunăstare în anul viitor.
O altă superstiție spune că, de Crăciun, nu trebuie să dai cu matura, să speli rufe sau să arunci ceva din casă, altfel anul care vine nu va fi unul prosper.
Este bine ca lumânările aprinse în seara de Crăciun să fie lăsate să ardă până se sting singure. De asemenea, nu este bine nici să dai bani cu împrumut, deoarece nu veți avea parte de bani în anul care vine. O altă tradiție spune că este bine ca masa de Crăciun să rămână întinsă, asta pentru a nu atrage ghinionul în casă.
Crăciunul este o sărbătoare plină de obiceiuri şi tradiţii populare, multe dintre ele păstrându-se încă,  atât la sate, cât şi la oraşe.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole