Convorbire telefonică între Moscova și Washington

Programul nuclear nord-coreean a fost tema de discuție dintre șefii diplomațiilor rusă și americană. Convorbirea purtată la telefon de cei doi demnitari a avut loc la inițiativa Washingtonului.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Rex Tillerson, au purtat discuții telefonice pe marginea programului nuclear nord-coreean. Propunerea dialogului dintre reprezentanții diplomațiilor celor două mari puteri a venit din partea Washingtonului.
În cadrul convorbirii, ambele părți au exprimat aceeași părere cu privire la faptul că programul nuclear nord-coreean contravine cerințelor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Serghei Lavrov a calificat limbajul agresiv folosit de Washington vis-à-vis de Phenian și pregătirile militare sporite în regiune ca fiind acțiuni intolerabile, care au condus la intensificarea tensiunilor din Peninsula Coreeană. Pentru rezolvarea acestor neînțelegeri, cele două state implicate în dialog consideră că este necesară trecerea la etapa negocierilor.
Ultimele sancțiuni impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se referă la restricții în importul de petrol. Acesta este esențial programelor balistic și nuclear ale regimului de la Phenian, care consideră noile măsuri drept un ”act de război”.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole