Programul ”Prima Casă” continuă și în 2018

Guvernul a anunțat că programul „Prima Casă” continuă şi în 2018.
Plafonul alocat are o valoare totală de 2 miliarde de lei.
Potrivit unei Hotărâri aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, marja maximă de dobândă a fost redusă de la 2,5% la 2%.
Executivul precizează că  actul normativ include şi măsuri pentru simplificarea şi evitarea birocratizării excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plată.
În astfel de situaţii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege este preluată de FNGCIMM, anterior intrând în atribuţiile Ministerului Finanţelor.
”Actul normativ modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima Casă”. Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului.
Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminare în acest sens.
În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanţatorii au obligaţia să transmită Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) şi Ministerul Finanţelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplică finanţărilor garantate pentru construcţia de locuinţe.
De la lansarea programului „Prima Casă”, în 2009, până la sfârşitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 mld. lei.
În 2017, până la sfârşitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garanţii, în valoare totală de 2,048 mld. lei, precum şi 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 mld. lei”, precizează Executivul.

Cele mai Accesate Articole