În urmă cu 168 de ani se năștea „Luceafărul poeziei româneşti“

În urmă cu 168 de ani se năștea „Luceafărul poeziei româneşti“ sau „poetul fara pereche“. Aşa a fost numit, de-a lungul vremii, Mihai Eminescu cel care a generat o adevărată revoluţie în literatura română. În prezent, există centre de studii eminesciene, dar şi profesia de eminescolog.

Eminescu era un om obişnuit, foarte plăcut şi charismatic, dar şi foarte discret. Amorurile sale, ca şi picanteriile vieţii boeme au fost, de asemenea, subiectul unor ample polemici în mediul public, încă din timpul vieţii poetului.
„Şi astăzi, chipul lui minunat îmi stă în minte. L-am văzut şi eu…. era izbitor de frumos. Era imposibil să apară într-o sală, fără ca fiinţa sa să atragă privirile chiar ale celor ce nu-l cunoşteau. Chipul lui ne minuna şi pe noi, copiii”, scria Mihai Mavrodin într-un articol din anul 1929, din ziarul botoşănean „Ştirea”.
Fost coleg de clasă  la şcoala din Cernăuţi, şi, mai apoi, la Universitatea din Viena, Teodor Ştefanelli, spunea:
„Avea statură mijlocie, era cam lat în spate, dar totul era proporţionat. Avea ochii negri şi adânci. Purta mustaţă, rar o rădea”.Era un meloman, iubea muzica şi ştia să o asculte.Piesa lui favorită era Barbu Lăutarul.
La 32 de ani, Mihai Eminescu, a venit la mare să se trateze de o boală a picioarelor. Pe perioada cât a stat la Constanţa, Mihai Eminescu s-a cazat la mansarda fostului Hotel D`Angleterre din zona istorică a oraşului, pe locul căruia se află astăzi Hotelul Intim. Cât timp a stat la mare, Luceafărul poeziei româneşti i-a scris trei scrisori Veronică Micle.
„Scrisorile au o mare însemnătate pentru oraşul nostru, pentru că, pe lângă faptul că aici găsim evocată dragostea lui pentru Veronica Micle, este o dovadă că Eminescu a locuit, o perioadă, în oraşul de la malul mării. El spunea despre Kustenge, veche denumire a Constanţe, că este un oraş mic, dar îngrijit, iar casele au un aspect plăcut“, spune Doina Păuleanu.
George Călinescu a spus despre Mihai Eminescu ca este cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole