Liceul Militar de Marină va fi reînființat la Constanța

Constanța va putea avea, din nou, absolvenți de liceu militar de marină. La exact 20 de ani de când și-a închis porțile, unitatea de învățământ va fi reînființată.

Liceul Militar de Marină din Constanța va fi, din nou, înființat, după două decenii de întrerupere a activității. Cursurile instituției au încetat în 1998, în timpul reformei învățământului militar.Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, inspectorul școlar general Petrică Miu, a declarat:
 „Demersurile pentru reînfiinţarea Liceului Militar de Marină la Constanţa sunt înaintate. Discuţiile au început, de ceva timp, între Primăria Constanţa şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, cu participarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, pentru că noi, împreună cu primăria, trebuia să găsim locul unde să funcţioneze acest liceu. Ne-am întâlnit şi cu reprezentanţii MApN, iar acum trebuie date ordinele de ministru şi încheiată înţelegerea între cele două ministere – MApN şi Ministerul Educaţiei Naţionale.”, sursa: Insp. Șc. Gen. al ISJ Constanța, Prof. Petrică Miu
Noul Liceu Militar de Marină își va deschide porțile începând cu anul școlar 2018 – 2019, activitatea sa urmând a se desfășura la sediul actual al Colegiului Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza”. Baza materială a acestui colegiu va fi preluată și modernizată de Ministerul Apărării Naționale, care va administra Liceul Militar de Marină. Aceste mutări nu sunt și pe placul cadrelor didactice din actualul colegiu.
”Nu înţelegem de ce trebuie să părăsim şcoala noastră şi să vină alţii în locul nostru! Pentru că sunt elevi mai buni? Nu toţi copiii au aceleaşi drepturi??? Dacă se doreşte reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, se poate în fostul lor sediu din cartierul Coiciu sau într-un sediu nou, să fie dotat şi să devină optim pentru o şcoală de elită, nu să fie alungaţi, din propria casă, aproape 600 de elevi şi relocaţi în spaţii improprii educaţiei! Dorim şanse egale la o educaţie de calitate!”, sursa: Prof. Carmen Maga, Lider sindicat Colegiul Tehnic de Marină ”Al. I. Cuza” Constanța
Înființat în anul 1973, Liceul Militar de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanța a fost instituția care a pregătit zeci de generații de elevi, care în clipa de față fac parte din corpul militar al Marinei și al Armatei. La momentul desființării, baza sa militară a fost preluată de Comandamentul Flotei.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole