Condiții pentru a te pensiona anticipat

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și care au îndeplinit anumite condiții de vârstă, pot solicita pensie anticipată parțială. Mai multe detalii aflați în materialul care urmează.

În România, se acordă cinci tipuri de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și cea de urmaș.
Persoanele care doresc să obțină pensie anticipată parțială, trebuie să știe că au de îndeplinit anumite condiții.
Acest tip de pensie  poate fi acordat cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
De asemenea, beneficiarul trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau să îl fi depășit cu până la 8 ani.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare” , prevede legea în discuție.

Pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă, odată ce au fost îndeplinite condițiile, iar suma primită de beneficiar se recalculează automat.

Cele mai Accesate Articole