MAE cheamă la discuții ambasadorul ungar în România

În semn de răspuns față de batjocorirea simbolurilor naționale de la Ambasada României din Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră cheamă la discuții ambasadorul Ungariei la București.

Ministerul Român al Afacerilor Externe a solicitat autorităților ungare să asigure integritatea Ambasadei României și a personalului său de la Budapesta, în acest sens chemând la discuții ambasadorul Ungariei la București. Apelul adresat de această instituție vine după ce stema țării noastre de pe clădirea ambasadei din statul vecin a fost acoperită cu steagul secuiesc, de către extremiștii unguri din Mișcarea ”Celor 64 de comitate”. Incidentul înjositor la adresa României a avut loc în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018 și survine în condițiile în care anul acesta este sărbătorit Centenarul Marii Uniri.
În urma acestui incident, autoritățile române au dat publicității un comunicat în care precizează:

”Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.”, sursa: comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe

Stema și sigiliul statului, ziua națională, imnul și drapelul țării sunt simbolurile naționale prevăzute de Constituția României.
Mișcarea ”Celor 64 de comitate” este o organizație extremistă care luptă pentru reîntregirea Ungariei Mari, care include și Transilvania. Numele său provine de la cele 64 de comitate în care era divizată Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon, din anul 1919.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole