Berlinale 2018, 10 zile de regal cinematografic

Începând din 15 februarie, iubitorii filmului sunt răsplătiți regește, Festivalul de la Berlin dăruindu-le pelicule diverse, ce dau expresie talentului și unicității fiecărui artist în parte. În cadrul ediției de anul acesta, producțiile românești concurează la aproape toate secțiunile importante.

Gongul de început al Festivalului de film de la Berlin a răsunat, în 15 februarie, deschizând cea de-a 68-a  ediție a grandiosului eveniment. În 2018, pelicule românești vor participa la aproape toate secțiunile importante ale acestui festin cinematografic. Una dintre cele mai prestigioase manifestări mondiale în domeniu, Berlinale a oferit, în ultimii ani, un loc de onoare filmului românesc.
Participarea de anul acesta a țării noastre aduce pe scena competițională debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, reprezentat de pelicula ”Touch me not”. În cadrul secțiunii sale, filmul va avea alte 18 pelicule concurente pentru Ursul de Aur și Urșii de Argint.
Ioana Uricaru este o altă regizoare din România care își face debutul în lungmetraj, prezentând la secțiunea Panorama producția cinematografică ”Lemonade”. Această categorie include 47 de filme, respectiv 37 de premiere mondiale și 16 debuturi în regie.
La Berlinale 2018, a fost selectat și documentarul regizorului Corneliu Porumboiu, intitulat ”Infinite Football”, inclus în secțiunea necompetițională Forum, alături de alte 43 de pelicule.
Două scurtmetraje românești, ”De Natura” și ”Trois reves de jeneusse”, participă la festival, în cadrul categoriei Generation Kplus închinată copiilor și tinerilor.
Țara noastră este prezentă și la secțiunea Generation 14plus, prin româncele Cosmina Stratan, Dana Marineci, Alexandra Suciu și Grațiela Bădescu, actrițele făcând parte din distribuția lungmetrajelor ”Cobain” și ”Fortuna”.
Anual, aproximativ 4.000 de tineri talentați din lumea întreagă au șansa de a se număra printre cei 300 de artiști care candidează la categoria Berlinale Talents, Alina Grigore, Ioan Antoci, Flavia Dima și Mihaela Popescu fiind românii selectați, pentru 2018, la această secțiune.
Câștigătorii festivalului, desemnați de juriul internațional, vor fi cunoscuți publicului, în data de 24 februarie, în cadrul galei de premiere de la Berlinale Palast.
Actorul de teatru și film Willem Dafoe va fi recompensat cu un Urs de Aur pentru întreaga carieră cinematografică.
Ecoul gongului de final al marelui eveniment hărăzit celei de-a șaptea arte va vibra în 25 februarie, iubitorii filmului adumecând parfumul peliculelor expuse în cadrul festivalului.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole