Centrul Cultural „Jean Constantin” își deschide porțile

Centrul Cultural „Jean Constantin” își deschide porțile. După cinci ani de chinuri, fostul cinematograf-emblemă al Constanței și chiar al României, Republica, își va redeschide porțile.

Au trecut cinci ani de când se tot încearcă reabilitarea fostului cinematograf-emblemă al Constanței și chiar al României, Republica, în prezent sediul Centrului Cultural „Jean Constantin”. Acesta își va redeschide, în sfârșit porțile săptămâna viitoare. Lucrările la acest proiect au început în anul 2013, însă abia acum s-a reușit aducerea la bun sfârșit.
Actualul sediu al Centrului Cultural „Jean Constantin” a constituit de fapt sediul cinematografului Republica, care a fost inaugurat în 1954.  Acesta a fost al doilea cinematograf ca mărime și importanță din România, după Patria din București. A fost considerat o emblemă atât pentru oraș, cât și pentru țară timp de 40 de ani.
Odată cu trecerea timpului, schimbările apărute, precum: schimbarea regimului comunist, coroborată cu invazia tehnologiei, studioul și-a pierdut din strălucire, iar, treptat, publicul și-a pierdut interesul. Astfel, Republica s-a degradat, iar la mijlocul anilor ’90 a ajuns o ruină. În 2013, însă, CJC a preluat imobilul reușind să obțină peste 11 milioane de lei din fonduri europene pentru reabilitarea obiectivului, contribuția CJC  fiind de peste 500.000 de lei. Inițial, noul centru trebuia să fie inaugurat în 2015, dar, din cauza unor contestații repetate la achiziția dotărilor, termenul nu a fost respectat. Potrivit proiectului, noul centru va fi utilizat pentru activități de educație și recreere în beneficiul tinerilor.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole