142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. ”Prin acest om România a devenit cu adevărat mare”

Astăzi se împlinesc 142 de ani de la nașterea marelui Constantin Brâncuși.
Este un moment care ne oferă ocazia de a celebra creația de geniu a artistului născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, Gorj.
„Astăzi, numele lui este pomenit cu respect pe orice continent, dar cu pronunţia şlefuită a limbii franceze. Dacă ar vedea căciula de pe A, ar şti cu toţii de unde vine acest uriaş. Oricine a trecut pragul atelierului său din Paris poate spune că a văzut România. Că a privit-o în ochi. Gloria artistului aparţine Franţei, opera este a întregii omeniri, însă bătăturile de pe palmele lui rămân în veci ale noastre. Sunt ale fiului unui popor răbdător, dar încăpăţânat, ce a săpat toată viaţa după rostul primordial al lucrurilor. Un om adunat, care a adus la lumină ceva mai solid decât doricul, mai simetric decât ionicul şi mai frumos decât corinticul: infinitul cel dintâi. Şi prin acest om, România a devenit cu adevărat mare”, a transmis  ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.
Oficialul a omagiat personalitatea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, subliniind că „o întreagă planetă i-a văzut zborul şi s-a închinat, doar autorităţile române ale timpului i-au întors spatele”.
„O întreaga planetă i-a văzut zborul şi s-a închinat, doar autorităţile române ale timpului i-au întors spatele. Însă el i-a iertat, ca să ne poată iubi pe noi în continuare. Un suflet mare cât toată România împlineşte azi 142 de ani şi este mai în putere ca oricând. La mulţi ani, Constantin Brâncuși!”, a afirmat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Cele mai Accesate Articole