Ministrul Justiției cere revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în această seară că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Toader a aratat că în anul 2017 a fost înregistrată o situaţie fără precedent în cadrul raporturilor dintre autorităţile publice din România.
”Într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, conflicte în cadrul cărora Direcţia Naţională Anticorupţie, prin conducerea acesteia, a fost chemată în faţa instanţei de contencios constituţional. Trei conflicte juridice de natură constituţională, în care Curtea Constituţională a circumstanţiat în mod ferm competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în două dintre acestea sancţionând comportamentul lipsit de loialitate, comportamentul neconstituţional din partea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a menționat oficialul.
Ministrul a vorbit despre un comportament excesiv de autoritar și discreţionar al procurorului şef al DNA, precum și implicarea în anchetele altor procurori.
Toader a subliniat că DNA nu se identifică cu procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, ”ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”.
”Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a spus Tudorel Toader.

Cele mai Accesate Articole