Racheta Kinjal, pumnalul care străpunge scutul

Scutul american antirachetă nu va mai fi rege pe tabla de șah a celor două forțe militare primordiale ale lumii, riscând să devină un simplu pion al cursei înarmării dintre Rusia și Statele Unite ale Americii. Noile teste ale unei rachete hipersonice de înaltă precizie, efectuate de Kremlin, preconizează, din plin, acest fapt.

Cursa înarmării dintre Rusia și Statele Unite ale Americii este departe de a ajunge la un finiș al cărui câștigător să fie dinainte cunoscut. Provocarea a lansat-o, de această dată, Kremlinul, care a testat, duminică, racheta hipersonică de înaltă precizie Kinjal. Caracteristicile sale o definesc ca fiind unică în lume. Având o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri și o viteză ce o depășește de 10 ori pe cea a sunetului, acest ”pumnal” al armatei ruse are capacitatea de a-și calibra traiectul indiferent de condițiile de mediu, făcând-o imposibil de detectat de către radarele forțelor ostile. Proiectilul, care poate transporta focoase nucleare și convenționale, înzestrează armata statului rus începând din luna decembrie a anului trecut.
Alocuțiunea liderului de la Kremlin din data de 1 martie cu privire la starea națiunii a inclus prezentarea rachetei Kinjal și a restului arsenalului strategic.
Realizarea acestei rachete hipersonice este ecoul intenției progresului tehnologic în domeniul apărării enunțată de președintele rus, la jumătatea decenului trecut, scutul antirachetă al Statelor Unite devenind o investiție cu randament zero a banului contribuabilului american.
La demonstrația de forță a Kremlinului, Washingtonul a afișat o reacție calmă și indiferentă, autoritățile neconsiderând necesară o modificare a politicii de descurajare a acestei acțiuni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole