Proteste în domeniul sănătății și al justiției

Sindicaliștii din domeniul sănătății sunt hotărâți să declanșeze o grevă generală din cauza regulamentului de sporuri şi a legii salarizării. Cu aceeași măsură amenință și grefierii care solicită o salarizare adecvată şi unitară.

Sindicaliștii din cadrul Federației Sanitas vor declanșa începerea acţiunilor de protest şi strângerea de semnături pentru grevă. Această hotărâre este generată de faptul că guvernanţii nu au îndreptat inechităţile şi omisiunile din legea salarizării, nu au rezolvat reîntregirea salariilor diminuate la 1 ianuarie pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din DSP-uri, nu au aplicat majorarea salarială întregii echipe din sănătate şi asistenţă socială şi nici nu sunt semne că ar lua în calcul aceste solicitări legitime. De asemenea este solicitată repoziţionarea categoriilor profesionale din sănătate şi asistenţă socială în funcţie de pregătirea profesională şi complexitatea muncii. Astfel, membrii Sanitas amenință cu un miting pentru luna aprilie, la care vor participa aproximativ 20 000 de angajați din sănătate, cu toții fiind nemulțumiți de regulamentul de sporuri și legea salarizării.
Grefierii ameninţă și ei cu proteste, reclamând că salariile nu au fost uniformizate, au fost calculate greşit şi cer implicarea ministrului Justiţiei. Se cere o salarizare adecvată şi unitară, plata orelor suplimentare, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, suplimentarea personalului şi un nou statut al profesiei. Grefierii, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională a sistemului judiciar, în număr de aproximativ 8000 de angajați, se declară dispuşi să apeleze la mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii.
Reporter: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole