Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță

Polițiștii constănțeni desfășoară acțiunea preventivă SEATBELT, privind verificarea folosirii  centurii de siguranță. Există, însă, anumite situații când purtarea centurii nu este obligatorie.

În conformitate cu Calendarul de Activităţial Organizaţiei Poliţiilor Europene, polițistii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, împreună cu cei ai Biroului Rutier Constanța, Mangalia și Medgidia și polițiștii Formațiunii Rutiere Cernavodă, au continuat acțiunea preventivă „SEATBELT”, având ca obiectiv verificarea folosirii centurii de siguranţă și a dispozitivelor de retenţie omologate de către conducătorii autoturismelor.
Astfel, joi, polițiștii rutieri au depistat și constatat 259 de abateri, aplicând sancțiuni contravenționale în valoaretotală de 65.980 de lei,  dintre care 203 au fost aplicate pentru nefolosirea centurii de siguranță.
Conform legislației în vigoare, copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înăltimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.
Lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu o amendă în valoare de 290 de lei și două puncte de penalizare. Există, însă, cazuri în care purtarea centurii nu este obligatorie.
Se  exceptează de  la obligația de a purta centura de siguranță:
a) conducatorii  de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi sau care staționează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducatorii  de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afectiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță ;
e) instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
Redactor: Isabela Boantă

Cele mai Accesate Articole