Praful saharian a acoperit mașinile din Constanța

În această dimineață, șoferii constănțeni și-au găsit mașinile acoperite cu un praf saharian de culoare roșiatică. Conform meteorologilor, explicația acestui fenomen rar, ar fi  că România se află în calea unui ciclon, format în partea de nord a Africii. 

Eveniment meteorologic rar în Constanța! Mașinile au fost acoperite de un  praf de culoare roșiatică. Meteorologii explică aparația fenomenului bizar: precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare s-au amestecat cu un praf saharian, adus de un ciclon din partea de nord a Africii.

“Pe nordul, centrul Europei este un aer foarte rece. Din Marea Mediterană vine un aer mai cald şi umed, dar întâlnind acest aer rece, precipitaţiile nu sunt sub formă de ploaie, ci sub formă de ninsoare. Acel ciclon foarte activ este un vârtej care absoarbe aerul de prin împrejurimi şi îl ridică în atmosferă şi poate să absoarbă inclusiv aer din nordul Africii, un praf saharian, care poate să ajungă până la nivelul norilor sau în nori şi prin precipitare  aerul saharian va colora stratul de zăpadă”,  a precizat meteorologul Romica Jurca.

Redactor Isabela Boantă

Cele mai Accesate Articole