Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Sediul Guvernului, iluminat în albastru

Astăzi, 2 aprilie, este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar pentru a marca acest eveniment, Guvernul a anunțat că Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, începând cu ora 20.00, în semn de solidaritate faţă de persoanele afectate de această afecţiune.
Guvernul subliniază că susţine demersurile întreprinse pentru cunoaşterea, înţelegerea şi tratarea tulburărilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultărilor derulate de către premierul Viorica Dăncilă cu reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.
„Semenii noştri care au această afecţiune se confruntă cu dificultăţi însemnate în viaţa de zi cu zi. O viaţă mai bună a copiilor şi adulţilor cu autism, persoane cu o lume interioară profundă, precum şi a celorlalte persoane cu dizabilităţi sau care suferă de boli rare, este datoria noastră, a tuturor – Guvern, societate civilă, dascăli, părinţi şi copii deopotrivă. Rolul meu şi al Guvernului este să răspundem acestor probleme, asigurându-le cu umanitate, înţelegere şi respect, locul demn pe care îl merită în societate”, declară prim-ministrul Viorica Dăncilă, prin intermediul unui comunicat.
”Urmare a consultărilor derulate cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi boli rare, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să răspundă solicitărilor acestora.
Astfel, au fost revizuite criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap şi tip de handicap pentru a fi introduse şi persoanele care suferă de afecţiuni rare. Potrivit unui ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, au fost introduse noi afecţiuni din grupa bolilor rare care au un impact asupra autonomiei şi funcţionării persoanei – narcolepsia, angiodemul ereditar, mastocitoza şi fenilcetonuria – între criteriile de încadrare în grad de handicap. Ordinul comun pentru aprobarea modificării şi completării ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992 din 31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare, va fi publicat astăzi  în Monitorul Oficial”, se mai arată în document.
 

Cele mai Accesate Articole