SUA: Votul ONU, un simplu artificiu diplomatic

Atacul cu arme chimice, produs asupra orașului sirian Duma, este pe cale de a declanșa o anchetă internațională. Inițiativa aparține Washington-ului și va fi supusă votului în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a dezbătut, în cadrul întrunirii de luni de la New York, atacul cu arme chimice din orașul sirian Duma, din estul provinciei Ghouta. Incidentul din data de 7 aprilie a declanșat un val de acuzații la adresa Rusiei și Iranului, considerate responsabile pentru asalt. Incriminările formulate de Palatul Elysee și de Casa Albă au fost dezmințite de Kremlin, însă intenția Washingtonului este de a solicita, marți, adoptarea prin vot, în cadrul Consiliului de Securitate, a demarării unei anchete internaționale privind folosirea armelor chimice în Siria. Acest demers este prezentat în textul unui proiect de rezoluție, aprobarea sa necesitând exprimarea a nouă voturi de susținere și neutilizarea dreptului de veto de către Rusia, China, Franța, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
Surse diplomatice susțin că Rusia va respinge documentul emis de Washington, însă avertismentul ambasadorului său la ONU, Nikki Haley, prefigurează norii unor repercursiuni militare americane, indiferent de rezultatul votului.
Cel puțin 60 de persoane și-au pierdut viața și peste 1.000 au fost rănite, în urma atacului cu arme chimice din orașul sirian Duma.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole