Noi perspective pentru securitatea Europei

Europa nu mai este sub garanția protecției americane, coordonatele politice ale prezentului lansând o nouă provocare pentru ”Bătrânul continent”. Cancelarul german, Angela Merkel, îndeamnă la o schimbare de registru în domeniul securității frontierelor europene.

Statele Unite ale Americii nu mai reprezintă aliatul de nădejde pentru asigurarea securității Europei. Contextul politic actual impune conturarea unei alte strategii de apărare a granițelor ”Bătrânului continent”. Europa trebuie să-și croiască o nouă tactică de securitate teritorială, elaborarea demersului fiind o provocare pentru liderii aflați în postura de tutori ai sorții națiunilor acestui continent.
Apelul pentru noua perspectivă de apărare, lansat de cancelarul german, Angela Merkel, a fost prezentat în cadrul unei ceremonii la Aachen, în Germania, prilejuită de decernarea Premiului Carol cel Mare președintelui francez, Emmanuel Macron. Distincția i-a fost acordată liderului de la Palatul Elysee pentru ”viziunea sa asupra unei noi Europe și pentru relansarea proiectului european”. Alocuțiunea șefului statului francez susține ideea de suveranitate europeană, care va fi motorul unei Europe mai puternice. Decizia Administrației Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian, semnat la Viena în iulie 2015, nu trebuie să dicteze direcțiile de acțiune ale diplomației europene și să supună securitatea continentului la cele mai mari riscuri. Posibilitatea alegerii hotărârilor este nucleul puterii unui stat și stavila vasalității.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole