Administrația Trump, o nouă filă a acordului iranian

Soarta acordului nuclear iranian din 2015 nu este pe deplin pecetluită. Jocul hazardului deschide o nouă opțiune, Washingtonul etalând zarurile posibilității demarării unor runde dure de negocieri.

Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian, încheiat la Viena, în iulie 2015, a stârnit valuri de indignare în rândul celorlalte părți semnatare ale textului controversatului document. Washingtonul își justifică decizia ca măsură de anihilare a intențiilor iraniene de a deține o poziție dominantă în regiunea Orientului Mijlociu. Administrația de la Casa Albă și-a revizuit hotărârea, exprimându-și interesul de a elabora un nou consens ce se dorește a fi rodul unor tratative dure cu partenerii europeni implicați în acord. Diplomația americană evocă încheierea unui acord care să funcționeze ca o platoșă în fața amenințării armelor nucleare și balistice ale Teheranului. Schimbarea de direcție a Administrației Trump este un demers menit să blocheze progresul iranian, obținut sub umbrela acordului din 2015, când sancțiunile împotriva Teheranului au fost suspendate.
În tot acest climat politic spinos, Iranul nutrește menținerea actualului acord și dobândirea de garanții din partea aliaților europeni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole