31 mai, Ziua mondială fără tutun

Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului. Anul acesta, Ziua Mondială Fără Tutun, având ca temă ”Tutunul şi bolile cardiovasculare”, este dedicată asocierii între consumul tutunului şi bolile cardiovasculare, campania propunându-şi conştientizarea asupra:

legăturii între consumul tutunului şi bolile cardiovasculare, incluzând infarctul, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalităţii;
activităţilor fezabile şi măsurilor pe care instituţiile guvernamentale şi populaţia le pot demara pentru a reduce riscul asocierii între consumul de tutun şi riscurile asupra sănătăţii inimii.

Ziua Mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de iniţiative globale şi oportunităţi care vizează epidemia tutunului, astfel că în acest an, campania va evidenţia impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătăţii cardiovasculare a oamenilor din toată lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului şi a bolilor vasculare periferice.
Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun 2018 îşi propun să sublinieze legătura dintre consumul de tutun şi bolile cardiovasculare, să crească gradul de conştientizare globală privind  riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi şi pasivi şi să creeze oportunităţi de promovare a sănătăţii inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun. În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului. Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalităţii în lume, iar fumatul activ şi pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca şi cauză directă a bolilor cardiovasculare, după presiunea foarte ridicată a sângelui. Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole