Nemulțumirile SNPPC BT IPJ Constanța legate de noul proiect privind Statutul Polițistului

In cursul zilei de marți, 29 mai, Ministerul Afacerilor Interne a  postat public proiectul privind modificarea Statutului Politistului. Dupa o prima parcurgere a acestuia Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Romania, Biroul teritorial al IPJ Constanța isi exprima public ingrijorarea asupra modului in care M.A I. incearca sa modifice aceasta lege foarte importanta.

Conform declarațiilor reprezentanților Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Romania, Biroul teritorial al IPJ Constanța, aceștia consideră că dialogul social trebuie sa-si spuna cuvantul si doar așa poate exista un rezultat multumitor si pe un numitor comun.  Cităm principalele nemultumiri :

PUNEREA LA DISPOZITIE A POLITISTULUI CERCETAT DISCIPLINAR.

SNPPC BT IPJ Constanta nu este de acord cu creearea institutiei ” punerii la dispozitie a politistului cercetat disciplinar”. Se incalca principiul prezumtiei de nevinovatie   si se creaza parghii in mana unor sefi profesionali, prin care orice politist „incomod” poate fi indepartat legal de pe o functie  de unde deranjeaza anumite interese.

INDEPARTAREA DIN FUNCTIA DE CONDUCERE/MANAGEMENT PE BAZA UNEI SIMPLE EVALUARI.

SNPPC BT IPJ Constanta nu este de acord cu aceasta propunere pentru ca nu respecta principiul simetriei. Functiile de conducere ( de la sef de post la inspector sef) trebuiesc ocupate prin concurs. In situatia in care astfel de sefi profesionali vor putea fi indepartati in urma unei simple evaluari,  se va putea repeta situatia descrisa la punctul 1.

MUTAREA POLITISTULUI FARA ACORDUL SĂU.

SNPPC BT IPJ Constanta nu este de acord cu aceasta masura intrucat se deschide o cutie a Pandorei. Astfel orice sef , deranjat de un politist il poate indeparta din functia detinuta prin solicitarea unei mutari „IN INTERESUL SERVICIULUI”. Se instituie o parghie periculoasa prin care vom avea parte de abuzuri la orice nivel, indiferent de functie.
Aceștia speră ca reprezentanții M.A.I. sa inteleaga ca numai dialogul social poate aduce solutii corecte si concrete la probleme politistilor si personalului contractual.
Astfel, astăzi, 30 mai 2018, delegația FSNPPC a participat la dezbaterea publică în legătură cu inițiativa MAI de modificare a legii 360/2002 (Statul Polițistului).
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole