Deșeurile plastice, noile forme de relief

Statisticile arată că, indiferent de anotimp, natura îmbracă haina grea a poluării. Vremurile actuale se debarasează de coloritul paradisiac al mediului, cenușiul deșeurilor înveșmântând prezentul.

Deșeurile plastic scrijelesc natura punând pe eșafod firescul lumii de altădată. Profilul actual al Planetei capătă nuanțele dramatice ale degradării, milioane de tone de plastic configurând noi forme de relief. Natura, un imperiu ajuns în tenebrele întunecoase ale poluării, a decăzut din drepturi, deșeurile plastice luând în stăpânire râurile, mările și oceanele lumii.
Fauna și vegetația sunt sufocate de acest flagel, nepăsarea țesând pânza de păianjen a repercusiunilor nocive asupra ecosistemului acvatic. Preconizările actuale estimează că apele Globului vor deveni până în anul 2025 groapa de gunoi pentru 250 de milioane de tone de deșeuri plastice.
În prezent, Asia este continentul unde jumătate din totalul reziduurilor plastice este deversat în mare, anual 4 milioane de tone de astfel de deșeuri ajungând în mediul acvatic.
Economiile bazate pe producția de material plastic și absența unui sistem de colectare și reciclare adecvat, plasele de pescuit abandonate în mare afectează ecosistemul acvatic, distrugând în cele din urmă echilibrul dintre om și natură.
Redactor Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole