Inflația, eternul coșmar al românilor

Indicele evoluției prețurilor de consum înregistrează în ultimele luni un trend crescător. Majorarea acestui indicator reflectă agonia economiei naționale, zbuciumată de poveri fiscale și decizii politice necorespunzătoare.

Rata anuală a inflației, etalonul evoluției prețurilor de consum din cursul unui an, a evidențiat un parcurs tot mai păgubos pentru buzunarele românilor.
Informațiile Institutului Național de Statistică relevă un procent de 5,41% înregistrat în luna mai de acest indicator, reprezentând cea mai ridicată cotă a inflației din ultimii cinci ani, respectiv din februarie 2013 când a fost stabilită la nivelul de 5,65%.
Comparativ cu mai 2017, luna lui florar din anul curent a înregistrat majorări de prețuri, în medie, de 3,93% la produsele alimentare și de 7,75% la mărfurile nealimentare în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 2,72%.
Primele două luni de primăvară ale acestui an au situat indicele tot pe trepte progresive, procentul oscilând de la 5% în luna martie, la 5,2% în aprilie.
Raportările față de ultima lună din 2017 evidențiază pentru mai 2018 cele mai ridicate prețuri la cartofi, fructe proaspete, alte legume și conserve de legume, precum și la gaze naturale.
Estimările Băncii Naționale a României privind evoluția inflației au prognozat un procent de 3,6% pentru finalul acestui an și de 3% pentru decembrie 2019.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole