Traficul de persoane, în vizorul ONU

Imigrația ilegală provoacă disensiuni politice tot mai acute la nivel european în timp ce traficanții de persoane înregistrează noi oportunități de profit. Măsurile întreprinse până în prezent nu stopează fenomenul, Organizația Națiunilor Unite avertizând asupra consecințelor nefaste.

Traficul de persoane este o vicisitudine contemporană, ce se înrădăcinează tot mai pregnant la granițele continentului european. Urmărind evoluția acestui flagel, Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru droguri și criminalitate a elaborat o primă analiză globală a traficului de persoane. Constatările rezultate dezvăluie repercusiunile amplificării măsurilor de protecție a frontierelor. Intensificarea acestor demersuri s-a dovedit a fi ineficientă, întrucât închiderea granițelor terestre sau maritime nu a stopat fenomenul, traficanții de persoane reconfigurând rutele de transport.
Rigurozitatea controalelor vamale provoacă un nou păienjeniș al efectelor, concretizat în creșterea riscurilor pentru migranți și a surselor de profit pentru traficanți.  În anul 2016, cel puțin 2,5 milioane de migranți au recurs la serviciile ilegale ale traficanților, câștigurile înregistrate de aceștia situându-se între 5,5 și 7 miliarde de dolari.
Recomandările experților Organizației Națiunilor Unite converg spre elaborarea de acțiuni menite să destructureze centrele de trafic și să înființeze căi legale de imigrație, aceste îndrumări fiind suplimentate cu măsuri de încadrare a traficanților pe piața forței de muncă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole