3 iulie, Ziua internațională fără pungi din plastic

Data de 3 iulie marchează ziua internațională fără pungi din plastic. Acesta este momentul în care ni se cere să acționăm pentru a stopa utilizarea lor chiar și pentru o singură zi.

Pungile de plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și omenire. Din cauza pungilor aruncate necorespunzator, mor anual  100.000 de viețuitoare marine și 1 milion de păsări. Din oceane, plasticul ajunge înapoi în farfuriile noastre, prin hrana consumată.
De anul viitor, în România va fi interzisă comercializarea pungilor subțiri din plastic cu mâner, sub 50 de microni. Cele groase vor fi in continuare permise, pe motiv că sunt reutilizabile. Cu toate că există legislație în domeniu, aceasta are nevoie de îmbunătățiri.
În întreaga lume se desfășoară acțiuni de conștientizare a fenomenului pungilor din plastic, a efectelor negative ale consumului și de stoparea a utilizării lor. În această zi au loc numeroase acțiuni, precum: refuzul utilizarii pungilor din plastic, realizarea de instalații artistice din pungi de plastic și distribuirea de pungi reutilizabile.
Soluția pentru un mediu curat și sănătos se găsește în fiecare dintre noi. Putem să ajutăm natura renunțând la comoditate și fără să așteptăm soluții miraculoase pentru acest fenomen.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole