12 tineri fotbaliști și antrenorul lor au rămas blocați într-un labirint de peșteri

Doisprezece tineri fotbaliști și antrenorul lor au rămas blocați într-un labirint de peșteri inundate din Thailanda. Ei au fost găsiți în viață după nouă zile de la dispariție.

Tinerii fotbaliști, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor in varsta de 25 de ani s-au aventurat la finalul unui antrenament sportiv în peștera Tham Luang din Thailanda. Precipitațiile musonice abundente au blocat ieșirea din grotă. Tinerii au fost nevoiți să se refugieze în zonele neinundate ale complexului de tuneluri din peșteră.
Specialiști veniți din Australia, Marea Britanie, Japonia și China, alături de 30 de soldați americani, au format un comandament de urgență care s-a alaturat echipajelor de salvare thailandeze. Grupul, aflat în subteran din data de 23 iunie a fost gasit dupa noua zile de la disparitie la aproape 4 kilometri distanță de intrarea în grota.
Drama tinerilor nu se încheie aici, evacuarea lor fiind momentan imposibilă din cauza inundațiilor. Grupul ar putea rămâne în peșteră cel puțin patru luni, perioadă în care vor primi hrană și lecții de scufundare.
Operațiunea de evacuare din subteran se anunță a fi una dificilă.  Căile de trecere înguste, curenții puternici ai șuvoaielor de apă, noroiul și rețeaua de 4 kilometri de grotă care trebuie străbătută până la ieșirea din peșteră ingreuneaza acțiunea de salvare a tinerilor fotbalisti.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole