Pesta porcină africană, confirmată și în județul Constanța

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  a anunțat că virusul pestei porcine africane a fost confirmat joi, la un porc, într-o gospodărie din localitatea Istria, judeţul Constanta.
„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.
Au fost luate măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată într-un comunicat al ANVSA.
Autoritățile au anunță că a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, fiind adoptat un plan de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii.
Au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie, localitatea Istria cu o rază de 3 kilometri, şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, respectiv localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe.
În același timp, Guvernul a adoptat mai multe măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, printre care şi acordarea unor stimulente financiare vânătorilor care găsesc mistreţi morţi sau bolnavi sau pentru mistreţii împuşcaţi.
„A fost clarificată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale sacrificate sau afectate în vederea eradicării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor”, a afirmat  purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit acestuia, pesta porcina africană nu este periculoasă pentru om, dar poate produce pagube economice însemnate crescătorilor de porcine, animalele fiind sacrificate.

Cele mai Accesate Articole