Legea hărțuirii stradale a trecut de Parlament

Camera Deputaţilor a votat, marţi, în calitate de for decizional, propunerea legislativă potrivit căreia hărţuirea, hărţuirea sexuală şi cea psihologică să fie interzise atât în spaţiul public, cât şi în privat.

Hărţuirea din spaţiile publice afectează un număr mare al sexului frumos din România. Marea majoritate a româncelor  spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, ba chiar și ziua. În schimp multe dintre acestea nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.
Propunerea legislativă potrivit căreia hărţuirea, hărţuirea sexuală şi cea psihologică să fie interzise atât în spaţiul public, cât şi în privat vine în completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Propunerea vine să rezolve două necesităţi majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărţuire care nu intră sub spectul legii penale sau al relaţiilor de muncă, precum şi sancţionarea lor.
Legea va fi aplicată de către ofiţerii, subofiţerii şi agenţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de către poliţiştii locali. Actul normativ prevede că hărţuirea psihologică şi cea stradală se pedepsesc cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei. Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul Oana Bîzgan şi a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole