Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene

Constanța se află pe harta consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene. Întîlnirea care a avut loc, pe acestă temă la Universitatea Ovidius din Constanța s-a desfășurat sub auspiciile rolului de președinte al consiliului UE pe care România îl va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

Constanța a fost aleasă să facă parte din rândul orașelor din țară în care reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, autorități locale, experți, mediu academic și nu în ultimul rând publicul s-au întâlnit ca să dezbată liniile prioritare ale proiectului comunitar. Astfel s-a depășit conceptul clasic de abordare al conferințelor și s-a asistat la o dezbatere interactivă, unde s-au expus păreri pro și contra, doleanțe și așteptări. Întâlnirea desfășurată în cadrul Universității Ovidius a fost deschisă de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Institutul European din România, Victor Negrescu, care a pus accentul pe nevoia de dialog. El a subliniat importanța geostrategică a Constanței pe harta Uniunii Europene.
Prezentă la eveniment, Mariana Gâju, primarul localității Cumpăna, a subliniat nevoia de dialog și le-a adresat tinerilor un îndemn la implicare în toate sferele problemelor sociale.
Cu o altă perspectivă a contextului actual a venit politicianul Istvan Antal.
Pentru a surprinde o imagine cât mai apropiată de adevăr a părerilor celor prezenți în sala de conferință față de problematicile considerate cele mai fierbiți în raportul cu Uniunea Europeană s-a propus o grilă de întrebări la care cei care au dorit au putut răspunde în timp real chiar de pe telefonul mobil cu ajutorul unei aplicații concepute special pentru acest lucru.
Din această provocare a reieșit faptul că una dintre principalele beneficii resimțite de cei prezenți, în urma aderării României la UE, o reprezintă posibilitatea de a călătorii într-un stat membru. A doua propunere votată a constituit-o accesarea fondurilor europene de dezvoltare.
Conform spuselor specialiștilor răspunsurile la această întrebare coincid cu răspunsurile date de București și Arad.
La capitolul provocări, la fel ca și restul țării, Constanța a considerat că terorismul este cea mai gravă și mai delicată problemă ridicată la nivel european.
La intervențiile din public, s-a punctat printre altele și problema șomajului ca o situație stringentă, care nu a fost trecută în chestionar, iar amendamentul ar trebui luat mult mai în serios.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole