S-a inaugurat cel mai mare și mai puternic radiotelescop din lume

S-a inaugurat cel mai mare și mai puternic radiotelescop din lume în orașul Carnarvon din Africa de Sud. Un proiect ştiinţific de amploare care va ajuta la dezlegarea misterelor Universului a primit un impuls odată cu inaugurarea radiotelescopului MeerKAT.


Noul Telescop include 64 de antene parabolice şi a costat 332 de milioane de dolari. MeerKAT va face parte dintr-un complex de instrumente, fiind considerat  cel mai mare şi mai puternic radiotelescop din lume. Proiectul va fi complet operaţional, la sfârşitul anilor 2020.
În Africa şi Australia, până la 3.000 de antene parabolice vor scana cerul de 10.000 de ori mai rapid, vor avea o sensibilitate de 50 de ori mai mare decât a oricărui alt telescop şi vor produce imagini care vor depăşi calitatea rezoluţiei telescopului Hubble.
MeerKAT va aborda întrebările majore ale astrofizicii moderne, respectiv cum s-au format galaxiile, cum evoluează acestea și cum s-a format viaţa pe Pământ. Pentru toate aceste scopuri MeerKAT este considerat ca fiind cel mai bun din lume.
În afară de cercetările astronomice revoluţionare, MeerKAT forţează şi graniţele administrării şi prelucrării datelor, cu sprijinul IBM, care dezvoltă sisteme capabile să opereze volumul uriaş de informaţii transmise de fiecare antenă unor supercomputere îngropate adânc în pământ pentru a limita interferenţele radio.
Fiecare antenă a MeerKAT are o înălţime aproape cât o clădire cu trei etaje şi se roteşte pe un suport fix pentru a scana cerul. Locul izolat în care a fost construit proiectul a fost ales pentru  evita interferenţele radio.  Ulterior sute de antene vor fi amplasate până în Ghana şi Kenya.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole