Scandalul legumelor congelate

Alertă alimentară în cazul infectării cu bacteria Listeria. Au fost retrase preventiv de la comercializare numeroase produse congelate de pe piața europeană. Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că probele de laborator efectuate în România infirmă prezenţa bacteriei în aceste alimente.

Scandalul legumelor congelate a pornit după ce, la nivel european, bacteria Listeria a provocat 47 de îmbolnăviri și 9 decese. România nu a fost notificată prin sistemul european privind acest pericol, iar toate măsurile din ţară au fost luate preventiv atât de magazine, cât şi de autorităţi.
În urma discuțiilor purtate la Bruxelles, Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Sănătate a propus ca pe etichetele produselor din legume congelate să se menționeze recomandarea ca acestea să fie preparate termic înainte de a fi consumate. La teleconferință au fost discutate aspecte legate de gestionarea situației generate de prezența Listeria în porumbul congelat, provenit din Ungaria, și, posibil în alte produse de origine vegetală congelate. Cu acest prilej, a avut loc un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor întreprinse de către statele membre. Comisia Europeană va transmite o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandări ce vor fi difuzate către consumatorii din toate statele membre.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole