Fragment din Odiseea lui Homer

A fost găsită cea mai veche inscripție a poemului homeric în estul peninsulei Peloponez. Arheologi greci și germani au descoperit o tăbliță cu 13 versuri din „Odiseea” lui Homer.

Ministrul grec a Culturii a anunțat că o tăbliţă cu 13 versuri din „Odiseea” lui Homer a fost descoperită în situl arheologic Olympia. Aceasta ar putea reprezenta una dintre cele mai vechi inscripţii ale poemului homeric. Potrivit arheologilor, tăbliţa din argilă datează din secolul al III-lea, epoca romană. Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor iniţiate de arheologii greci împreună cu Institutul german de Arheologie, în jurul vestigiilor templului lui Zeus, în estul peninsulei Peloponez.
Inscripția reprezintă un fragment din Cântul 14, care descrie întoarcerea lui Ulise în Itaca, unde se întâlneşte cu credinciosul Eumeu. Transmisă mai întâi pe cale orală, epopeea atribuită lui Homer, care a compus şi „Iliada” şi „Odiseea” spre finalul secolului VIII î.e.n., a fost transcrisă înainte de era noastră pe papyrus. Din acestă inscripție mai există și alte fragmente descoperite în Egipt.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole