Călătoria spre mare

În transportul destinat vacanțelor la mare, maşina personală concurează strâns la preţ cu serviciile de car-sharing. În privinţa timpului alocat unei călătorii şi a confortului, varianta feroviară tinde să domine clasamentul.

Am ales ca exemplu, ruta Bucureşti-Constanţa. Cel mai ieftin transport, poate fi considerat cel realizat cu maşina personală, unde costul unei călătorii poate coborî substantial în funcţie de numărul pasagerilor. Preţul total al unui transport de 100 de lei se împarte la 4 sau 5 persoane aflateîn automobil.  Această variantă este urmată de serviciile de car-sharing, unde de asemenea, costurile călătoriei se împart la numărul pasagerilor. O astfel de alegere costă 30 de lei pentru o persoană.
Pe următoarea poziţie în topul mijloacelor de transport în comun, în funcţie de preţul călătoriei, se află trenul privat, unde preţul unui bilet pentru o persoană adultă este de 45 de lei, urmat de CFR Călători, unde un adult va achita pentru un tichet de călătorie Bucureşti-Constanţa 59,6 lei. Raportat la confortul, siguranţa şi timpul călătoriei, în fruntea clasamentului se află varianta feroviară, unde durata medie este puţin peste 2 ore, urmată de cea cu maşina personală. Autocarul face acest parcurs în 3 ore, iar pe ultimul loc se clasează serviciul de car sharing, unde durata medie depăşește 3 ore.
În privinţa confortului, transportul rutier este cel mai des folosit, urmat de companiile feroviare.  Călătoria cu mașina are ca dezavantaje aşteptările lungi în trafic, spaţiul limitat din maşină și numărul redus de bagaje.
De cealaltă parte, companiile feroviare nu limitează numărul bagajelor per pasager, spaţiul de mişcare este mai extins, există toatelă la bord, iar durata călătoriei nu variază în funcţie de trafic. Drept urmare, mașina personală concureză de cele mai multe ori cu transpostul feroviar și cel de car sharing în destinația turișilor către mare.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole