Românii cu datorii la întreținere vor putea fi executați silit

A intrat în vigoare noua lege a asociațiilor de proprietari! Conform ultimelor modificări aduse, cei care înregistrează datorii la întreținere vor putea fi executați silit.

Noua lege a asociațiilor de proprietari, a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial.  Aceasta aduce o serie de măsuri drastice pentru proprietari și chiriași, deopotrivă.
Conform modificărilor, asociațiile de proprietari pot pune ipotecă pe apartamentele care înregistrează datorii la întreținere. De asemenea, cei care vor dori să îți vândă locuința nu vor mai putea face acest lucru dacă înregistrează datorii la întreținere, mai vechi de trei luni de zile sau dacă datoriile depășesc valoarea salariului minim pe economie, înregistrat în prezent. În acest caz, asociația va fi obligată să solicite notarea în cartea funciară a acestor datorii. Totodată, asociația va avea o ipotecă legală asupra apartamentelor și a bunurilor mobile din acestea, pentru sumele restante la plată. În aceste condiții, asociația va fi sigură că poate recupera sumele pe care proprietarul le datorează și că apartamentele nu pot fi vândute până când datoria nu este achitată.
Noua lege prevede și amenzi usturătoare pentru cei care nu vor permite accesul în locuință în caz de reparații de urgență. Sumele se vor încadra între 500 și 3000 de lei, iar amenzile vor putea fi aplicate de către poliția locală, primarul ori împuterniciții acestora.
Cei care au schimbat destinația locuinței și o folosesc ca sediu pentru societate comercială vor plăti amenzi mai mari dacă nu respectă legislația. Proprietarii vor fi nevoiți să ia aprobări scrise și să încheie cu vecinii direct afectați, acorduri prin care să declare activitatea care se desfășoară în apartament.
Reporter: Alexandra Panait ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole