Muncitori asiatici în România

Companiile din România își pun problema importului de angajaţi din ţări non-UE. Este necesar să se asigure resursa umană în sectoarele în care există deficit de personal şi activitatea riscă să fie întreruptă din această cauză.

Recrutarea forței de muncă din afara țării a apărut în România în urmă cu 2-3 ani. Angajatorii țării noastre au apelat la această strategie din diverse motive, cum ar fi: migraţia anumitor categorii sociale către vest, scăderea natalităţii sau cerinţele în schimbare pentru diferite locuri de muncă. Industriile în care companiile au recurs la angajarea de lucrători străini sunt cel de producţie, industrie uşoară, agricultură, construcţii și servicii.
Cei mai mulţi angajaţi străini provin din Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia și Thailanda, ţări în care nivelul de trai este sub cel al României. Printre dezavantajele acestei strategii se numără diferențele culturale, cele de limbă vorbită, procesul de recrutare internațională și volatilitatea forței de muncă. Țările în care trăiesc şi lucrează străini se transformă treptat în centre multiculturale, cosmopolite, cu o serie largă de abilităţi nou formate, care pot contribui la progresul societăţii prin inovaţie şi creativitate.
Fenomenul globalizării a încurajat migraţia, dar şi importul forţei de muncă mai ieftină.  În următorii 50 de ani, importul forţei de muncă va deveni o necesitate, dublată şi de evoluţia demografică negativă la nivelul României.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole