Tinerii, mai prudenți la credite

Când vine vorba de credite, tinerii au devenit tot mai precauți. Cei cu vârste între 25 și 35 de ani se împrumuta acum pe perioade mai scurte și cu sume mult mai mici, pentru a-și cumpăra locuințe.

Peste 40% dintre creditele ipotecare sunt luate de către tineri cu vârsta de până în 35 de ani, arată datele Băncii Naționale a României. Procentul este mare, dar sumele împrumutate sunt mai mici decât acum un deceniu. Înainte de criză, românii care apelau la credite ipotecare nu-și imaginau riscurile care urmau să apară. Consecinţele au fost pe măsura inconştienţei, spun bancherii. Tinerii de astăzi au învăţat, se pare, din greşelile generației anterioare.
Tinerii care își cumpără apartamente plătesc un avans și de 30%, dublu față de acum 10 ani.  Aceasta nu este singura diferență. Astăzi oamenii preferă creditele în lei cu dobândă fixă. Cu lecțiile învățate din experiențele generațiilor anterioare, tinerii sunt mai prudenți atunci când vor să se împrumute. Anul trecut, un credit ipotecar contractat de tineri era în medie de 183.000 lei, pe o perioadă de aproximativ 23 de ani. În urmă cu 10 ani, media pieței era de 211.000 de lei, pe o perioadă de 27 de ani.
Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole