Se scumpesc gazele

Prețul gazelor naturale pentru clienții casnici a crescut începând cu 1 august 2018 cu 5,83%. Decizia a fost luată în urma solicitărilor furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor.

Data de 1 august a fost stabilită, în urmă cu aproximativ două săptămâni, ca termen de la care preţul gazelor creşte pentru consumatorii casnici cu 5,83%. Decizia a fost adoptată într-o şedinţă a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei . Această creștere reprezintă o consecință imediată la anunțul făcut de Ministerul Finanțelor potrivit căruia a elaborat un proiect de Hotărâre privind reducerea prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh și plafonarea lui până în 2021.
Este o reacție în lanț după ce, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat, informează ANRE.
Trebuie precizat faptul că este liberalizat prețul la care vând producătorii către furnizori, indiferent de destinația lor: consumatori casnici sau industriali. Prețul final la care se adaugă costurile de transport, distribuție și înmagazinare pentru gazele destinate consumatorilor casnici este în continuare reglementat de ANRE. Prețul final la consumatorii casnici va fi reglementat, potrivit legislației în vigoare, până la data de 30 iunie 2021 cu un preț maxim de de 55 lei/Mwh.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole