Viața înainte de Google

În cei 20 de ani de la apariție, Google a oferit răspunsuri la mai toate întrebările utilizatorilor, iar mai apoi s-a transformat în verb. Locurile de muncă care pun accentul pe cercetare și-au modificat în timp, modul de lucru. Acum este greu să îți imaginezi o lume fără rețelele de socializare.

Înainte de apariția rețelelor de socializare cel care dorea să obțină o informație folosea în mod frecvent cartea. Jurnaliștii, de exemplu, pentru documentare foloseau enciclopediile, luau informații de la bibliotecă și aveau o listă de contacte personale. Cu toate că Google și-a dovedit ulterior utilitatea, nimic nu se compara cu contactul uman în persoană.
Pentru desfășurarea activității, avocații cercetau manuale, rapoarte de drept și mergeau la bibliotecă. În zilele noastre, toate aceste informații sunt disponibile online și asta pentru că se salvează din timpul de documentare, iar gradul de comoditate este unul ridicat. Volumul mare de informații înseamnă că totul trebuie verificat.
Cu câteva decenii în urmă, bibliotecarii funcționau ca un Google uman. Ei preluau întrebări de la public și încercau să le răspundă acestora cu ajutorul vastelor resurse pe care le aveau la dispoziție. Pentru mediul academic, internetul și motoarele de căutare au schimbat totul. Acum se pot accesa materiale fără a petrece o zi întreagă la bibliotecă sau într-un muzeu, ceea ce reduce timpul cercetării cu până la 80%.
Se ajunge astfel la întrebarea, dacă internetul și unelte precum Google fac viața mai ușoară sau transformă societatea într-una comodă. Procedeul care se folosește astăzi pentru a se ajunge la informație, este în contrast cu procesul de învățare de odinioară.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole