A fost furată medalia Fields!

Medalia Fields pentru matematică pe anul 2018 a fost furată. Unul dintre cei patru laureați a fost deposedat de prestigioasa distincție la doar câteva minute după festivitatea de acordare.

Caucher Birkar, în vârstă de 40 de ani și profesor de matematică la Universitatea Cambridge, a fost ținta jafului renumitei distincții. El  se numără printre cei patru câștigători de anul acesta ai prestigioasei Medalii Fields, acordată doar matematicienilor. După ceremonia de premiere desfășurată în Brazilia, la Rio de Janeiro, medalia turnată din aur de 14 karate i-a fost furată. Potrivit presei locale, profesorul a lăsat distincția pe o masă, într-o geantă, alături de telefonul mobil și portofel. Ulterior, geanta a fost găsită, dar fără medalie și portofel. În urma incidentului, poliția a demarat o anchetă.
Premiul i-a fost atribuit profesorului de matematică pentru contribuția sa la studiile geometrice privind planul Fano. Caucher Birkar s-a născut într-un sat kurd din nord-vestul Iranului. După efectuarea studiilor la Teheran, acesta a plecat în Marea Britanie, unde a solicitat azil politic.
Acordată din patru în patru ani, distincția este cel mai important premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, pe fața medaliei fiind inscripționate profilul și citatul lui Arhimede: ”Înalță-te peste tine însuți și vei cuprinde lumea”. La fiecare ediție, sunt recompensați cu acest premiu maximum patru matematicieni care nu au împlinit vârsta de 40 de ani la 1 ianuarie al anului în care este atribuit.
Medalia Fields este considerată echivalentul premiului Nobel în matematică. Spre deosebire de acesta, care este oferit pentru o anumită realizare științifică remarcantă, distincția Fields recompensează întreaga activitate de cercetare a unui matematician.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole