Noi cazuri de pestă porcină

Noi cazuri de pestă porcină au fost descoperite la Brăila. Autoritățile sacrifică zeci de mii de animale, iar crescătorii sunt revoltați.

În România, focarele de pestă porcină africană din zona de sud-est a țării sunt tot mai numeroase. Prezența bolii a fost confirmată în 84 de localități din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați.
În momentul de față, boala evoluează lent în județele Satu-Mare, Sălaj și Bihor. Situația este, în schimb, alarmantă în partea de sud-est a teritoriului țării. În județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați au fost sacrificați aproximativ 12.000 de porci domestici din gospodăriile localnicilor și alți 50.000 din trei ferme comerciale. Boala a fost confirmată și în rândul animalelor sălbatice, fiind afectați 20 de porci mistreți.
O hartă a prezenței pestei porcine africane în regiunea de sud-est a României prezintă existența a 518 focare. Cel mai mare număr s-a înregistrat în județul Tulcea unde sunt 471 de focare.
Autoritățile abilitate monitorizează în permanență evoluția bolii, aplicând măsurile corespunzătoare lichidării focarelor și răspândirii pestei porcine.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole