Hiroshima, 73 de ani de la bombardamentul atomic

La 73 de ani de la bombardamentul asupra Hiroshimei, autoritățile orașului au adus un omagiu victimelor atacului. Ceremonia de comemorare a tragediei din anul 1945 nu se dorește a fi o simplă lecție de istorie, ci un demers de conștientizare a omenirii asupra consecințelor dezastruoase pe care le are utilizarea armelor nucleare.

La 6 august 1945, atacul nuclear asupra Hiroshimei lăsa în urmă imaginea apocaliptică a dezastrului. La ora locală 08.15,  bomba atomică lansată de bombardierul american B-29 exploda în orașul nipon, provocând decesul a 140.000 de persoane în acea zi fatidică și în cele ce au urmat.
73 de ani mai târziu, la aceeași oră locală, autoritățile nipone au organizat un moment de reculegere închinat acestor victime.
Diplomați din 85 de țări au participat, alături de edilul orașului și de premierul nipon Shinzo Abe, la ceremonia desfășurată în Parcul Păcii din Hiroshima.
În cadrul ceremoniei, prim-ministrul japonez a susținut principiile nipone care converg spre o lume fără arme nucleare: a nu deține, produce sau achiziționa. Experiența cruntă și dureroasă a bombardamentelor atomice califică Japonia a fi emisarul transmiterii acestor convingeri către generația tânără pentru a preîntâmpina o viitoare repetare a istoriei.
În data de 9 august, o ceremonie similară va fi organizată la Nagasaki. Printre personalitățile așteptate la eveniment se numără secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Bombele nucleare lansate la Hiroshima şi Nagasaki au făcut din Japonia singura ţară care a fost atacată cu arme atomice şi au forţat la puţin timp după aceea capitularea acesteia în Al Doilea Război Mondial.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole