Revoltă în Brăila cauzată de pesta porcină

Pesta porcină africană încinge spiritele în satul Valea Cânepii din județul Brăila. Localnicii au interzis accesul în gospodăriile lor echipelor  Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  care intenționau să le eutanasieze animalele.

Acțiunile de lichidare a focarului de pestă porcină din satul Valea Cânepii au întâmpinat opunere din partea crescătorilor de porci. Echipele DSVSA, trimise pe teren pentru sacrificarea animalelor din sat, au fost alungate de către localnici. Autoritățile județene afirmă că vina aparține primarului care i-ar fi povățuit în acest sens. A fost întocmită o listă cu cei care au refuzat accesul echipelor de intervenție ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Într-o conferință  de presă, directorul DSVSA Brăila a menționat:

„Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetăţenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVSA, jandarmilor şi militarilor, care participă la aceste acţiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curţi, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetăţenii care refuză. Mai departe, legal, nu ştiu ce vor păţi. Pentru că aici este o chestiune de importanţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conştientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreţ, dar circulaţia oamenilor şi a maşinilor este cea care în acest moment împrăștie virusul. Pentru stabilirea despăgubirilor, în cazul porcilor care sunt ucişi există o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect şi predicat, şi îmi pare rău că este şi medic veterinar.”

Și cum vorba dulce mult aduce, reprezentanții autorităților continuă demersurile de convingere a crescătorilor de porci cu privire la importanța sacrificării animalelor. Până la acest moment, nu au fost depuse plângeri la poliție. Potrivit Codului Penal, personalelor răspunzătoare de extinderea unei boli li se pot întocmi dosare penale. Acestea riscă sancțiuni privative de libertate între 6 luni și 2 ani sau  amenzi.
Județul Brăila se confruntă cu 16 focare de pestă porcină africană. Aici au fost uciși 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole