Legea pensiilor în dezbatere

Proiectul noii legi a pensiilor a fost pus în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, iar apoi va intra în procedură parlamentară. Nicio pensie nu va scădea, iar legea se va aplica treptat, până în anul 2021.

De la 1 ianuarie 2019 va începe recalcularea pensiilor. Noua lege este construită pe principiul solidarității, ceea ce înseamnă că pensiile vor fi plătite de cei activi în câmpul muncii. Scopul legii este egalizarea pensiilor dintre femei și bărbați.
Pensiile vor fi recalculate în mod automat de către Casa de Pensii. ANAF va trimite din oficiu către Casa de Pensii datele privind sumele plătite, iar Casa trimite, din două în două luni, cetățenilor notificări dacă angajatorul a plătit contribuțiile.
Una dintre principalele modificări este că pensionarii pot opta cum să le fie calculată pensia. Din anul 2021, cei care nu au contribuțiile plătite, vor avea scăderi la pensii. Se va putea cumula pensia cu salariul, iar femeile care au avut și crescut  trei copii până la vârsta de 16 ani vor putea ieși la pensie mai repede.
Suma pe care va trebui să o suporte bugetul este una destul mare. Se estimează că în anul 2021 se va ajunge la 125,2 miliarde de lei, însă contribuțiile nu cresc. Legea prevede că se va opta pentru cea mai bună variantă a fiecărui pensionar.
Casa de Pensii va aloca 1000-1500 de posturi pentru recalcularea pensiilor și va reține 0,5% din comisionul firmelor care asigură pilonul II de pensii.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole